Nyttiga länkar

Ett urval länkar för dig som är intresserad av området föräldrastöd och föräldrar med kognitiva svårigheter. Länksamlingen fylls på kontinuerligt.

1177 Vårdguiden – barn och föräldrar 
Här finns bland annat information om barns utveckling och instruktionsfilmer om hur man lyfter ett litet barn, som kan användas vid inlärning av föräldrafärdigheter.

Bildstöd
Här kan vem som helst utan kostnad skapa kommunikationsstöd genom att bildsätta ord och korta texter. Det finns flera olika mallar att utgå ifrån.

Infoteket om funktionshinder
Information om olika funktionsnedsättningar – främst medfödda eller tidigt förvärvade. Aktuell information, faktatexter, litteratur- och evenemangstips samt möjlighet att ställa frågor till experter.

SUF-Kunskapscentrum
Om stöd till barn och föräldrar i familjer där någon förälder har kognitiva svårigheter som påverkar föräldraförmågan. Här kan du bland annat ställa frågor till en referensgrupp som består av föräldrar med olika kognitiva svårigheter.

Hej bebis – en film om att göra hemmet säkert
Filmen har tagits fram av ett försäkringsbolag.

Viktor visar hur man lyfter ett litet barn
På Vårdguiden 1177 finns flera bra filmer på temat barn och föräldrar. Den här filmen handlar om hur man lyfter ett litet barn.

RättVisat – ett digitalt kommunikationspass
En app som beskriver hur en person med nedsatt kommunikativ förmåga kommunicerar, vill bli bemött och behöver/inte behöver hjälp med.

Anna badar bebisen Elsa, två månader
På Vårdguiden 1177 finns flera bra filmer på temat barn och föräldrar. Den här filmen handlar om hur man badar en bebis.

Berättarstöd för att skapa sociala berättelser och seriesamtal
Appen Ritprata 2 gör det lättare att förstå vad som händer i samspelet mellan människor.  Man kan rita och tydliggöra hur saker hänger ihop.

Föräldrar med ASD – handbok för ett bättre familjeliv
En hemsida där du möter föräldrar med  ASD (Autism Spectrum Disorder). Fakta och råd som förenklar vardagen.

Filmklipp – att sköta om en bebis
Hur man byter blöja, badar en bebis, börjar med smakportioner eller tar hand om barns hud.

Riskprofilen – risker i hemmet för barn
Det gäller att hålla koll på barnen samtidigt som du lagar mat! En interaktiv film skapad av DinSäkerhet.se, en webbplats som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Borsta tänder på barn
1177 tipsar om tandborstning.

“Viktigast av allt” – till föräldrar om barnets rättigheter
Barnombudsmannen har tagit fram tre filmer med tillhörande handledning, en folder med mera för föräldrar och blivande föräldrar.

Vad försöker ditt spädbarn säga till dig?
Bilder och filmer som handlar om att förstå, stimulera och ge god omvårdnad för att barnet ska ha en god anknytning . (En australiensisk sida men den innehåller gott om bilder och film.)

Alla kan laga mat med appen Matglad
Det kan vara svårt att planera inköp och följa ett recept. Hushållningssällskapet Väst har tillsammans med ett antal samarbetspartners tagit fram en app som gör det lättare och roligare att planera och laga mat.

“Vad ska du dricka när du blir stor?”
En film från Folkhälsomyndigheten med barns röster om alkohol och  vuxnas drickande

Planering av hushållssysslor – Home Routines
En app som hjälper till att planera sånt som behöver göras i vardagen: städa, diska, ta medicin, planera middag. Appen skickar påminnelser och ger feedback.

Hjälp barn med den tidiga språkutvecklingen
Ajja och hennes tokiga kompis Bajja finns i böcker, spel och leksaker för att på ett lätt och roligt sätt hjälpa barn med den tidiga språkutvecklingen.

Borsta tänderna
En app som gör tandborstningen roligare.

En kortfilm om känslor
Har alla likadana känslor? Vilka kan vi känna igen i andra? Vad händer i kroppen när vi har starka känslor?

Tips & knep för tidigt samspel och kommunikation
En broshyr som Södertörns folkhögskola tagit fram.