PYC i massmedia

”Stöd till föräldrar på deras villkor”

Senaste numret av Forskning om funktionshinder pågår innehåller en artikel om PYC. I artikeln konstateras att vissa föräldrar med små barn behöver lära sig andra saker än de som barnavårdscentralerna lär ut. Tidningen har intervjuat Mikaela Starke, docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet och ansvarig för den pågående forskningen om införandet av PYC i Sverige. Läs artikeln i Forskning om funktionshinder pågår

Reportage i Social Qrage

– Föräldrarna tycker att behandlarna blivit mycket bättre och behandlarna tycker att föräldrarna blivit lättare att samarbeta med. Det tycker jag är det viktigaste resultatet hittills, säger Mikaela Starke, docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet.

Hon har varit med och anpassat PYC från Australien till svenska förhållanden och undersöker hur detta tas emot av föräldrar och familjebehandlare i svenska kommuner. Läs mer om Mikaelas arbete i Social Qrage.

"De behöver mer än bara prat om sitt föräldraskap"

Sveriges radio rapporterar att föräldrar med intellektuella funktionsnedsättningar kan få ett gott stöd genom PYC. I det här radioinslaget intervjuas en förälder som fått stöd genom PYC.  Även forskaren Mikaela Starke intervjuas.
Lyssna på inslaget i Dagens Ekolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Lyssna på ett längre inslag i P1 Morgon (reportaget börjar 24 minuter in i sändningen)

Radio Fyris intervjuar Sandra Melander om PYC

Radio Fyris är en daglig verksamhet som arbetar med att belysa frågor som rör neuropsykiatriska och intellektuella funktionshinder.

Lyssna på Radio Fyris intervju med Sandra Melander om PYC.

"Stoppa övergreppen mot funktionsnedsatta föräldrar"

Sex forskare pekar på allvarliga brister i socialtjänstens och domstolarnas hantering av omhändertagande av barn till föräldrar med utvecklingsstörning. Artikelförfattarna framhåller ny forskning som visar att barn till föräldrar med ­utvecklingsstörning mycket väl kan ha trygg anknytning.

Läs debattartikeln i Dagens Nyheter

Rollspel hjälper dem att hjälpa

På FoU Sjuhärad Välfärds webbplats kan du läsa om metodstödsträffarna som är en viktig del av PYC-utbildningen. Här är rollspel en viktig del.
– Rollspel är en del av PYC:en, därför är det bra att träna på att rollspela med varandra och sedan med föräldrarna, säger Hanna Unger, regional samordnare i PYC. Läs mer här.